Bronsgieten

Project bronsgieten.

In onze laatste periode voor de stage van leerjaar 1 gaan we ons bezig houden met brons, bronsgieten, wasmodellen en inmallen. We hebben de opdracth gekregen om een prijsbeker/bokaal te ontwerpen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor het ontwerp waarbij twee dezelfde spiraalvormige bekertjes tegenover elkaar staan en om elkaar heen draaien.

 Vervolgens heb ik een klompje was gekregen en ben ik begonnen met modelleren. De eerste keer ging het niet goed want daarbij had ik was om een vaas heen gedaan, dan opensnijden, vastmaken en vervolgens in een spiraalvorm buigen. deze techniek werkte niet omdat bij het buigen te veel spanning in de was kwam te staan en openbrak. De tweede poging heb ik geprobeerd om allemaal reepjes te maken en vervolgens deze aan elkaar te kneden in de juiste vorm, maar daar waren de reepjes te dunwandig voor. Als derde heb ik geprobeerd om het beeldje van onder af aan op te bouwen. Deze manier werkte wel maar er moesten nog wat aanpassingen aan gedaan worden, daarom heb ik hierna nog 3 keer een paar veranderingen toegevoegd.

Op vrijdag 1 april zijn we naar de Beeldenstorm geweest om onze wassen modellen aan te kanalen en in te mallen. Van deze dag heb ik veel geleerd, vooral over het aan kanalen en in mallen. Maar ook heb ik wat geleerd over gips maken en solderen.





Op vrijdag 8 april zijn we weer naar de Beeldenstorm geweest om brons te gaan gieten in onze gipsen mallen, die ondertussen al zijn gebakken en het was eruit is gestookt. Nadat het brons is gegoten moeten we een tijdje wachten zodat het brons is afgekoeld. Toen het brons was afgekoeld hebben we de mallen kapot gemaakt en het beeldje ontdaan van het gips (zo veel mogelijk). Vervolgens zijn we bezig geweest met het afwerken van de beeldjes, dit hebben we gedaan met o.a. slijptol, schuurband, handfrees en andere gereedschappen. Nadat we het beeldje hebben bewerkt met de gereedschappen heb ik besloten om mijn beeldjes te patineren. Dit hebben we gedaan door het beeldje te verhitten en vervolgens een vloeistof op te smeren, deze vloeistof trekt er dan in en word zichtbaar in een bepaalde kleur. Je kunt de kleur zelf samenstellen door met verschillende vloeistoffen te experimenteren en te mengen. Maar omdat we maar weinig tijd hadden hebben we het simpel gehouden, maar ik wou toch ondervinden wat ‘patineren’ inhoud. De kleur die het beeldje nu heeft is rood.

 

Het voetstuk is van natuursteen en  is bevestigd met draadeind en twee moeren (2x). Het probleem wat ik tegenkwam was dat het boren met een steenboortje de boor heet werd en amper verspaande. Ik heb het probleem opgelost door water toe te voegen tegen de warmte, maar bleef nog te heet. Vervolgens heb ik een bakje gepakt


met water erin zodat het voetstuk en de boor onder water zijn. Toch verspaande de boor nog niet, dus heb ik het met een staalboortje geprobeerd en toen ging het wel goed. vervolgens nog een keer geboord met een groter boortje zodat het draadeind erdoorheen kan. Ook heb ik in de onderkant van de bronzen bekers gaten geboord. Nadat ik klaar was met het boren heb ik het draadeind vastgezet met moeren en veerringen. Ook heb ik hem daarna nog ingesmeerd met lijnzaadolie voor een mooie glans.